Duayen Sanatçı Devrim Erbil Kimdir?

Duayen Sanatçı Devrim Erbil Kimdir?

Duayen Türk Ressam Devrim Erbil Kimdir?

 

Çağdaş Türk resim sanatı denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Devrim Erbil 1937 yılında Uşak'ta dünyaya geldi. İlköğrenimini Balıkesir Gazi ilkokulunda, liseyi ise Balıkesir lisesinde tamamladıktan sonra, 1955 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiDevlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girmeye hak kazandı. İlk sergisini daha lise öğrencisi iken açan ressam, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden 1959’da mezun oldu.

Tarih 1961’i gösterdiğinde asistanlık sınavına giren duayen sanatçı Devrim Erbil, sınavı kazanarak aynı yıl asistan olarak atandı. Bu vesile ile dönemin önemli ressamları olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli atölyelerinde görev yaptı. 1963'te Mavi Grubu’nu kuran sanatçı, 1965`de İspanya Hükümeti'nin verdiği sanat bursunu kazandı. Madrid ve Barcelona'da meslek araştırma ve incelemelerine başlayan Erbil, sonrasında bu araştırmalara Paris ve Londra'da devam etti.

Aralıksız sürdürdüğü çalışmalarının başarıya dönüştüğü zaman dilimine adım atan ressam, 1969’da “Yılın Genç Ressamı” seçildi. Aynı yıl Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği başkanlığı yaptı. 1970 yılında İ.D.G.S Akademisi'nde doçentlik unvanı alan Erbil, 1975 yılında ise Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı yaptı. 1979'da İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü`ne atanan ve burada üç yıl görev alan sanatçı 1981’de İ.D.G.S Akademisi'nde Profösörlüğe yükseldi.

Kariyer hayatı dolu dolu geçen resim sanatçımız Devrim Erbil, 1985`de Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı, 1988`de Yıldız Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı, 1990 yılında ise Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi.

Başarılarıyla ülkemizde göğüs kabartan duayen sanatçı, 1991`de Devlet Sanatçısı Unvanı ile onurlandırıldı.  

2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden emekli oldu. Aynı yıl Balıkesir Belediyesince Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi adıyla kişisel müzesi açıldı. Yurtdışında pek çok karma sergi açan sanatçı aynı zamanda birçok yerde sanat üzerine konferanslar verdi, yazılar yayınlandı.

Resim dalında 2019 yılı Cumhur Başkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görülen sanatçı, Doğuş Üniversitesi’nde Sanat ve Tasarım Fakültesi dekanı olarak göreve başladı. Değerli ressam bunun yanı sıra İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

İstanbul’un o muhteşem atmosferinden ilham alarak, eşsiz tekniğiyle sanatseverlere görsel bir şölen sunan duayen sanatçının eserleri İstanbul, İzmir, Ankara Resim ve Heykel Müzeleri’nde ve Bükreş Modern Sanatlar Müzesi’nde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, Banja Luka Umnetnicka Galerija`da Ben and Abby Grey Foundation Koleksiyonu'nda, Ankara Milli Kütüphane Koleksiyonu`nda, yurtiçi ve yurtdışında resmi kurumlarda ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

 

 

Etiketler: Devrim Erbil, Devrim Erbil Hayatı, Devrim Erbil Biyografi, Devrim Erbil Başarıları, Ressam Devrim Erbil
Temmuz 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Yandex.Metrica
Çerez Kullanımı